Omgaan met dementie

Nieuw bij Esperanza: omgaan met dementie bij naasten

Wanneer iemand in je naaste omgeving de diagnose dementie heeft gekregen, heeft dat gevolgen voor de relatie die je – soms al jarenlang – met die persoon hebt. Dat geldt voor goede vrienden, maar zeker ook wanneer het je ouders of je eigen partner betreft.

Veel voorkomende verschijnselen van dementie zijn veranderingen in gedrag en van karakter. Afhankelijk van het ziekte stadium en van welke vorm van dementie kunnen die verschijnselen per persoon verschillen.

Van jou als naaste vraagt dat een groot aanpassingsvermogen. Elke keer weer moet je reageren op onverwachte en vaak onvoorspelbare situaties. Dat kost veel energie en kan leiden tot spanningen en stress. Bij de patiënt zelf wil je – of kun je die – niet uiten. Toch is het – voor de patiënt, maar zeker ook voor jezelf – belangrijk dat daar ruimte en tijd voor is. Ook jij moet met je gevoelens en ervaringen ergens terecht kunnen.

Sinds kort zijn er daarom nu bij Esperanza speciaal getrainde gastvrouwen en –heren aanwezig om jou dat luisterend oor te bieden. In de gezellige huiskameromgeving van het inloophuis kun je bij hen jouw persoonlijke verhaal kwijt. Je kunt dan even ontspannen met een kopje koffie of thee. Daarmee gun je jezelf de tijd en aandacht die ook jij nodig hebt én verdient om weer verder om te kunnen blijven gaan met jouw naaste met dementie.