Blog Sandrine: Wat echt van belang is, is onzichtbaar voor het oog

In mijn dagelijkse praktijk zie ik veel mensen die zijn vastgelopen na kanker. Hun klachten zijn divers. Denk bijvoorbeeld aan problemen met energieniveau, mentale klachten, loopbaantwijfels, relationele klachten of vragen over hoe ze hun leven verder willen vormgeven. In deze blogs vertel ik je er graag meer over, deel ik tips en inzichten. Hopelijk kan ik je ermee inspireren! 

“Wat echt van belang is, is onzichtbaar voor het oog.”

Deze prachtige uitspraak van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, is alleszeggend.

Als je ernstig ziek wordt, doet het er niet meer toe welke spullen je hebt. In welke auto je rijdt. Hoe je je huis hebt ingericht. Welk merk schoenen je draagt.

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk?

Ziekte doet iets met je. Fysiek, maar zeker ook mentaal. En misschien wel vooral spiritueel. Dat woord doet sommigen denken aan iets zweverigs. Maar spiritualiteit gaat eigenlijk vooral over kwaliteit van leven. Wat wil ik doen met mijn leven? Wat geeft mij het gevoel dat mijn leven zin heeft?

Al je zekerheden worden je door een diagnose kanker ontnomen. Dat waar je vertrouwen uit haalde, waar je misschien je veiligheid op baseerde, is in één klap weg.

Wat blijft er over als dat wegvalt? De waarde van spullen en van bezit, is dan ook gelijk verdwenen. Want wat heb je aan spullen als jou geen tijd meer gegeven is? Wat heb je aan bezit waar je aan gehecht bent, als je ervan losgetrokken wordt?

Wie ben ik, behalve mijn gezondheid, mijn lichaam? Wat blijft er dan over? Wie blijft er over? Is dat mijn kracht? Mijn geest?

Wat zijn jouw waarden?

Allemaal vragen die op kunnen komen als je ernstig ziek bent (geweest). Soms is het lastig om te bepalen wat belangrijk voor je is. Wat we niet willen is vaak wel duidelijk, maar wat we dan wél willen is moeilijker te bepalen. Wat hierin helpt, is als eerste te bepalen welke waarden jij belangrijk vindt. Zowel in werk, als in privé. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eerlijkheid, vriendschap, gelijkwaardigheid, vrijheid enzovoort.

Waardengericht handelen

Dat zijn vaak redelijk grote en brede begrippen. Ze voor jezelf opnoemen is de eerste stap, maar als je je leven opnieuw vorm wilt geven, blijft het niet bij bedenken. Je moet het vooral gaan doen!

Je kunt concreet met je waarden aan de gang door te bepalen welke acties je kunt gaan plannen, om die waarden vaker en meer in je leven te laten terugkomen. Waardengericht handelen wordt dat ook wel genoemd. Een voorbeeld: één van je waarden is liefde. Je wilt meer tijd en energie steken in je relatie. Wat je dan zou kunnen doen is dagelijks een moment met je partner op de bank zitten zonder de tv aan, even qualitytime samen.

Wekelijks zou je misschien samen een wandeling kunnen maken en maandelijks bijvoorbeeld een lekker diner in een plaatselijk restaurant.

Je maakt dus als het ware een actieplan om dagelijks, wekelijks en maandelijks acties te bedenken die ervoor zorgen dat jouw waarden meer gaan terugkomen in je leven.

Maak gouden herinneringen

Uiteindelijk draait het altijd om momenten. Herinneringen maken. Geluk zit hem niet in spullen. Het zit in dankbaarheid. In voelen in plaats van denken. In loslaten in plaats van vasthouden. In nu ervaren in plaats van in de toekomst of het verleden leven. In liefde. In delen. In alles wat onzichtbaar is.